A Szülői Hang Közösség kérdőíves felmérést végzett a szülők körében az oktatás elmúlt nyolc évéről, mely lehetőséget nyújtott a szülők és a pártok közötti közvetlen párbeszédre is. Felmérésünk célja, hogy felszínre kerüljenek a szülői vélemények az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai intézkedéseivel kapcsolatban. Az online felmérésen az oktatási kérdések iránt érdeklődő szülők, nagyszülők önkéntesen vettek részt, és saját tapasztalataik alapján adtak választ. Összesen 11826 válasz érkezett, a válaszokkal együtt pedig a két kifejtő kérdésre összesen 15501 szöveges hozzászólás is. Az eredményeket több részletben hoztuk nyilvánosságra:

  • Első részeredményünkből kiderült: a szülők nagy többsége szerint óriási túlterheltség nehezedik a gyerekekre, miközben a tanulással töltött idő nagy része öröm nélkül telik, és az iskola nem nevel kellő mértékben önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra.
  • Második részeredményünkben elmondtuk: nem működik megfelelően az iskolai készségfejlesztés és az egyénre szabott, differenciált oktatás, az összefüggések megértése helyett a gyerekek nagyrészt csak magolnak. A mindennapos testnevelés és a kötelező hit- és erkölcstan nem talált pozitív fogadtatásra.
  • Harmadik részeredményünk a tankönyvekkel foglalkozik, és kiderül belőle, hogy a szülők döntő többsége ellenzi a kormány által bevezetett, ingyentankönyvnek mondott rendszert, ami valójában kölcsöntankönyveket jelent. Az állami egyentankönyvek minőségével a szülők túlnyomó többsége nem elégedett.
  • Az elmúlt nyolc év összegzéséből pedig kiderül, hogy a válaszadók 92%-a szerint az elmúlt nyolc évben romlott az oktatás színvonala Magyarországon. Az állami intézményekből a szülők többsége kimenekítené a gyermekét. A szülők ellenzik az egyházi intézmények előnyben részesítését. A továbbtanulási lehetőségekkel a szülők többsége elégedetlen.

A számszerű eredmények mellett a szöveges visszajelzések segítenek a legjobban a szülők jelzéseinek megértésében és átélésében. Ezért hoztuk létre a szülői tükröt, ahol 10-10 véletlenszerűen kiválasztott anonim hozzászólást mutatunk be. A szülői tükörbe itt nézhetnek bele.

A Szülői Hang Közösség számára az oktatás a választás egyik kulcskérdése; kérdőívünkkel szeretnénk a valódi társadalmi párbeszédet elősegíteni. Az eredményeket elküldtük a számottevő támogatottsággal rendelkező pártoknak. A pártok válaszait az alábbiakban tesszük közzé.

A pártok válaszai

Az eredmények véleményezésére a kormánypártokat is felkértük, de sem a Fidesztől, sem a KDNP-től nem érkezett válasz. Az ellenzéki pártok visszajelzései az pártok logójára kattintva olvashatók.

DK

Együtt
Jobbik

Liberálisok
LMP

Momentum
MSZP

Párbeszéd

Hallassuk a hangunk – tűzzük ki a zászlót!

A Szülői Hang Közösség azon dolgozik, hogy kihangosítsa a szülői véleményeket. A választásokra készülve újabb online akciót indítottunk, melyben jelezzük, hogy az országgyűlési választások is alkalmat adnak az oktatás gyökeres megújítására, és ezt a véleményünket egy jelképes  zászló elhelyezésével fejezzük ki. Csatlakozzon Ön is a Szülői Hang Közösség, a Tanítanék Mozgalom,  a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat közös kezdeményezéséhez! Tűzze ki a zászlót Ön is, és mutassuk meg, hogy sokan tartjuk fontosnak az oktatás ügyét!


 

 

  Megosztás