Még mindig van választási lehetőség! Rendeljük meg mi magunk a gyermekeinknek az elérhető legjobb tankönyveket és tanítási segédanyagokat!

A 2023/24-es tanév nagyon rossz körülmények között indul. A legtöbb iskolában még az év indításakor is tanítót, szaktanárokat keresnek, és a státusztörvény bevezetése miatt sajnos arra kell számítanunk, hogy év közben még rosszabb lesz a helyzet, nagyon sok pedagógus fog távozni az iskolákból.

A gyermekeink azonban MOST járnak iskolába, nekik MOST kell elsajátítaniuk az adott évfolyam anyagát, ami bármelyik osztályban okozhat problémát, de különösen nagy kihívást jelenthet a kulcsfontosságú évfolyamokon – az új iskolába vagy új szintre lépéskor (1., 5. és 9. osztályban), illetve sorsfordító lehet a középiskolai felvételivel érintett 8. (esetleg 4. és 6.) és az érettségivel záruló 12. osztályban. Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy ezekben az embert próbáló feladatokban nem áll majd rendelkezésre megfelelő tanári segítség, ezért nagyobb feladat hárul majd ránk, szülőkre, illetve a középiskolásoknak önállóan kell majd tudni felkészülni pl. az érettségi vizsgára.

Ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy megtaláljuk az ehhez szükséges jó minőségű, korszerű és önállóan vagy szülői segítséggel is jól tanulható tankönyveket, oktatási segédanyagokat. Ezért megnő a jelentősége, hogy széles választékból, a tanárok, diákok egyedi igényeihez alkalmazkodó módszertant biztosító könyvekből választhassunk. Soha nem volt még ennyire nyilvánvaló, hogy a gyerekek akkor profitálhatnak az oktatásból, ha a megfelelő módszereket és eszközöket adjuk a kezükbe.

Mit tehetünk a megfelelő könyvek, feladatgyűjtemények, gyakorlók és felkészítők beszerzése érdekében?

Összefogás a szülők, a szülők és a pedagógusok között
Elsőként még mindig az a legjobb megoldás, ha – összefogva a szülőtársakkal – megpróbáljuk elérni, hogy az iskola segítsen az osztály/tanulócsoport számára legalkalmasabb könyvek, segédanyagok kiválasztásában.

Ezeket optimális esetben az iskolában a tanítás-tanulás során, vagyis a tanórákon is használhatják, de a napköziben, tanulószobán vagy felvételi felkészítőkön is alkalmazhatók. Természetesen ezeket akkor is érdemes beszerezni, ha a tanár az otthoni felkészüléshez, gyakorláshoz ajánlja őket.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy habár ingyenesen csak az állami könyvekhez juthatnak hozzá az iskolák, az órai és otthoni munka segítésére a tanárnak joga van bármilyen nyomtatott vagy elektronikus anyagot (segédanyagot, kiadványt, újságot, internetes cikket, fénymásolatot) bemutatni, felhasználni. Ezek megvásárlására ugyan az iskola nem kötelezheti a szülőket, de ha a szülők önként vállalják a beszerzésüket, azt nem is tilthatja meg. Ez nem jelenti azt, hogy minden tantárgyból új könyvet kell vennünk. Diákonként már 1-2 ezer forintos nagyságrendű megrendeléssel is nagy segítséget nyújthatunk a pedagógusoknak, és rajtuk keresztül gyermekeinknek.

Sajnos rendszeres gyakorlat a nyomdai kiadványok fénymásolása. Ez egyrészt törvényellenes, mert sérti a szerzői jogot, másrészt hosszú távon sokkal drágább és rosszabb minőségű (pl. fekete-fehér, hibásan másolt, lapokból áll), mintha magát a kiadványt vennénk meg. 

Az iskolai megrendelés egyik lehetséges formája, ha az iskolának jól működő alapítványa van, és az egész rendelést azon keresztül bonyolítják le.

Ha ez nincs, de sikerül összefogni és az iskola vagy egy arra vállalkozó szülő egy egész osztály vagy csoport számára rendeli meg a kiadványokat, akkor általában jelentős árkedvezményt kaphatunk az árból. Ez egyrészt lehetőséget adhat arra, hogy a kedvezmény mértékével csökkenjen az egy főre jutó költség, de ha a közösség úgy dönt, akkor akár arra is, hogy az osztály anyagilag rászoruló tagjai ingyen jussanak hozzá a kiadványokhoz. Persze nagyon fontos, hogy ha valaki vállalja a megrendeléssel járó költségeket, akkor azt térítse is meg annak, aki azt a szállítónak kifizeti.

Egy szülői közösségben – különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben – mindig lehetnek olyanok, akik nehezen tudják vállalni a plusz kiadásokat; fontos, hogy az ő gyermekeik se maradjanak ki. Tájékozódjunk alaposan, és használjuk ki a kiadók által nyújtott kedvezményes akciókat, vagy szükség esetén anyagi támogatással is segítsük a hátrányosabb anyagi helyzetben lévőket!  A csoportosan leadott rendeléseknél a kiadók sok esetben kedvezményt tudnak adni, amelyből lehetőség nyílik (részben) fedezni azoknak a könyveit, akik bármilyen okból nem tudnak részt venni a könyvvásárlásban, és természetesen szóba jöhet a könyvtári vagy használt könyvek beszerzése, illetve külső támogatók megkeresése is. A szülői közösség az esetek többségében találhat megoldást, hogy minden gyermek hozzájusson ugyanahhoz a könyvhöz.

Az összefogás jelentősen javíthatja a szülők, az iskola és akár a gyerekek közötti szolidaritás és közösségi összetartozás érzését, színvonalát is!

Kisebb szülői csoportok összefogása és egyéni megoldások keresése  

Ha a pedagógusok megfélemlítése miatt nincs remény az iskolával való együttműködésre, akkor is érdemes a szülők kisebb csoportjának összefogni és közösen lépni. A jól használható könyvek, tanulói segédletek híre szájról szájra terjed, más iskolákban tanító pedagógusok és szülőtársak véleményét is kikérhetjük, hogy mit érdemes beszerezni, az új kiadványok megjelenéséről pedig érdemes a kiadók weboldalán is tájékozódni.

Azért is mindenképpen célszerű több szülőnek együtt rendelni, mert a kiadók gyakran hirdetnek rendelési értékhez kötött akciókat, vagy bizonyos összeghatár fölött ingyenes szállítást biztosítanak.

A kormányzat további bizonytalanságot hozott a sokak által elfogadhatatlannak tartott, mégis mindenkire ráerőltetett új nemzeti alaptanterv bevezetésével. Az igazán tenni akaró, kreatív tanárok azonban az új tantervhez is megtalálják azokat az eszközöket és kiadványokat, amelyekkel a tanulók képességeihez igazítva eredményesebben tudnak tanítani. Ezért továbbra is hasznosak lehetnek a korábbi nem állami kiadású könyvek, hiszen még a módosított NAT által érintett évfolyamokon is kiegészíthetik a tanár munkáját.

Bármilyen módszerrel próbálná is a kormányzat megfélemlíteni vagy fenyegetni az iskolákat, nekünk szülőként jogunk van a gyermekeinknek tanulást segítő kiadványokat vásárolni, a gyerekeknek és a tanároknak pedig senki nem tilthatja meg, hogy azokat használják. A szülők által vásárolt könyvek hivatalosan nem tankönyvnek, hanem tanulási segédeszközöknek számítanak, melyeket a szülők szabadon beszerezhetnek és a tanárok is használhatják azokat. Míg az állam által finanszírozott hivatalos tankönyvekért természetesen az iskola nem kérhet pénzt, a hivatalosan tankönyvnek már nem minősülő könyvek önkéntes szülői beszerzése továbbra is teljesen szabályos.

Ne feledjük, gyermekeink most járnak iskolába, az ő érdekükben fontos, hogy most cselekedjük! Tegyen Ön is a jobb oktatásért, és csatlakozzon szülői aktivista programunkhoz! Közösen könnyebben boldogulunk.

Akinek további információra van szüksége, olvassa el a rendelés menetéről szóló tájékoztatónkat vagy a gyakori kérdésekre adott válaszainkat és háttéranyagunkat. Ajánljuk a Szülői Hang közösségi csoportját, itt személyes támogatást és válaszokat is kaphatunk érintett szülőtársainktól vagy pedagógusoktól a tankönyvrendeléssel és más témákkal kapcsolatban is.

A Szülői Hang segítő közösséget épít és kiáll gyermekeink érdekeiért. Csapatunk azon dolgozik, hogy szülőként megértsük a közoktatás rendszerszintű problémáit és azok társadalmi hátterét, lássuk, hogy van jobb alternatíva és kihangosítsuk a szülői véleményeket. A Szülői Hang a CKP (Civil Közoktatási Platform) és az EPA (European Parents’ Association - Európai Szülők Szövetsége) tagja.
Hasonlóan más érdekvédelmi szervezetekhez, a mi működésünkhöz is szükségesek erőforrások, amihez nagy szükségünk van az önkéntes felajánlásokra: csak így tudunk függetlenek maradni és tovább tevékenykedni gyermekeink érdekében. Tegyél Te is közös ügyünk érdekében! Sok kicsi sokra megy: ha egyetértesz céljainkkal, kérjük, támogasd munkánkat akár kisebb összegű rendszeres vagy alkalmankénti adománnyal!
Támogatom a Szülői Hangot!
Maradjunk kapcsolatban! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.

  Megosztás

Szülői Hang