A kormányzat ahelyett, hogy az óvodapedagógusok munkáját anyagilag és szakmailag megbecsülné, inkább a képzési követelmények csökkentésével igyekszik elfedni a már most is drámai mértékű óvodapedagógus-hiányt. A szakképzési rendeletek módosítási tervezetéből kiderül, hogy a kormányzat ötéves középfokú óvodai nevelés képzést tervez bevezetni.

A tervezetből nem derül ki semmilyen további részlet, de félő, hogy a gyakorlatban a középfokú óvodai nevelő képesítéssel rendelkezőket a hiányzó óvodapedagógusok helyett fogják alkalmazni. Már most is sok helyen csoportonként nem a gyerekek számára szükséges kettő, hanem csupán egy diplomás óvodapedagógus van az óvodákban. A kormányzat 2020-ban a már akkor is óriási óvodapedagógus-hiány következtében enyhítette a követelményeket úgy, hogy már csak 8 és 12 óra között várja el a diplomás óvodapedagógus jelenlétét, más időpontokban gyakorlatilag bárki vigyázhat a gyerekekre, mintha az óvoda csak gyermekmegőrző lenne, holott a gyerekeknek folyamatosan szükségük van felsőfokú képzettséggel rendelkező óvodapedagógusra, aki nevelni, fejleszteni tudja a kisgyerekeket, jól tud reagálni az előre nem kiszámítható helyzetekre és figyelembe tudja venni a kisgyermekek egyéni szükségleteit, adott esetben a sajátos nevelési igényűekkel is jól tud bánni. Sajnos a gyakorlatban nem ritka az sem, hogy egyes csoportokban egyáltalán nincs diplomás óvodapedagógus, olyan nagy már a hiány; részletes korábbi beszámolónk itt olvasható.

A kormányzat ahelyett, hogy a szakmai szervezetek kétségbeesett, évek óta folyamatos vészjelzéseire figyelt volna és a kisgyermekeket szerető, elhivatott fiatalok számára vonzóvá tette volna az óvodapedagógus hivatást és erősítette volna a nagy hagyományokkal rendelkező felsőfokú óvodapedagógus képzést, inkább megelégszik a színvonal csökkenésével: egyértelmű, hogy a középfokú képzés nem helyettesítheti a felsőfokú képzettséget. A tervezett középfokú képzés alkalmas a kormányzati spórolásra: maga a képzés is olcsóbb, és az óvodák is vélhetően kényszerűségből spórolni fognak azzal, ha nem felsőfokú, hanem csak középfokú végezttséggel rendelkezőket foglalkoztatnak.

A kárvallottak a gyerekeink.

Szülőként is megírhatjuk véleményünket a minisztériumnak, a társadalmi egyeztetés keretében 2023. június 24-ig várnak véleményeket ezen a címen: tarsadalmiegyeztetes@kim.gov.hu.

 

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre vagy csatlakozzon csoportunkhoz.

  Megosztás

Szülői Hang