Szülőként gyakran találkozunk a közoktatás problémával, egymás között sokszor szóba hozzuk a gondokat. A Szülői Hang Közösség azért jött létre, hogy legyen egy fórum, ahol ezeket a problémákat közösen szóvá tudjuk tenni. Keressük az előrelépési pontokat, lehetőségeket, hogy képviselhessük gyermekeink érdekét.

Tavaly ősszel részletes felmérést készítettünk a tanárhiányról, hiszen szülőként gyakran találkozunk a jelenséggel, miközben a kormányzat még a problémát sem ismeri el: szerintük nincs „országos tanárhiány”, bár azt sem mondták meg sohasem, hogy ez pontosan mit is jelentene.

Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon súlyos problémával állunk szemben: a válaszolók 46%-a azt tapasztalta, hogy az elmúlt egy év során legalább egy tárgyból minimum két hétig nem volt érdemi oktatás. Matematikából és angol nyelvből a legkritikusabb a helyzet. De ez csak a jéghegy csúcsa, a tanárhiány sok más módon is tapasztalható: a gyakori tanárváltás, vagy éppen a tanári kontraszelekció is a tanárhiány megnyilvánulása.

Legújabb akciónkban az egyentankönyvekkel foglalkozunk, hiszen a kormányzat idén megszünteti a nem állami tankönyvek iskolai rendelhetőségét, és az érdemi versenyt kiiktatva állami monopóliumot szeretne létrehozni. Amikor még szabadon dönthettek, tanárok tízezrei használtak nem állami kiadású tankönyveket. A kormány azonban a következő tanévtől arra próbálja kényszeríteni a tanárokat, hogy az általuk gyengébb minőségűnek tartott tankönyveket használják. A korlátozások ellen Kiáltványunkkal tiltakozunk, de ezen túl cselekvésre is buzdítunk: szülői aktivista programunkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a szülők a tanárokkal egyeztetve továbbra is vásárolhatnak tankönyvet szabadon.

A Klubrádió Reggeli személy c. műsorának 2019. február 4.-i adása Szénási Sándor riporter vezetésével meghallgatható itt:

  Megosztás