Tudta, hogy a kormányzat idén megszünteti a nem állami tankönyvek iskolai rendelhetőségét? Amikor még szabadon dönthettek, tanárok tízezrei használtak nem állami kiadású tankönyveket. A kormány azonban a következő tanévtől ezeket is el akarja venni gyermekeink kezéből, és arra próbálja kényszeríteni a tanárokat, hogy az általuk gyengébb minőségűnek tartott tankönyveket használják.

Mindennek gyermekeink az elszenvedői. Minket, szülőket az “ingyentankönyvek” ígéretével próbálnak megnyerni a szűkített tankönyvválasztékhoz. De gondolkodjunk: megéri ez?

Az “ingyentankönyvek” valójában használt kölcsöntankönyveket jelentenek, melyekbe a gyerekek nem jegyzetelhetnek, azokat év végén vissza kell adniuk, és a sérült, beleírásokat tartalmazó tankönyvet a szülőnek saját költségen kell pótolnia. Korábbi részletes felmérésünk jól mutatta a kormány kölcsöntankönyv rendszerének kudarcát: a gyerekeknek év elején kiosztott használt kölcsönkönyvek több mint fele (60%) már eleve rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt, a kormány által erőltetett, de sok tanár által elutasított egyentankönyvek pedig milliószámra maradtak használatlanok.

Nem kérünk abból az „ingyenességből”, amellyel a gyengébb színvonalú oktatás cinkosaivá próbálnak tenni! Mi jó oktatást szeretnénk a gyermekeinknek! Mi kreatív, szabadon gondolkodni tudó gyermekeket akarunk nevelni, de ez lehetetlen, ha maga a tanár sem lehet kreatív és szabad.

Hallassa a hangját, tiltakozzunk közösen! Kattintson és helyezzen el egy könyv szimbólumot országunk térképén!


 

Nem maradhatunk tétlenek, amikor a minisztériumban azt hiszik, hogy a gyermekek érdekeit figyelmen kívül hagyva felülbírálhatják a szakmai alapon születő helyi iskolai pedagógiai döntéseket. Több mint 11 ezer szülő összesített véleménye alapján kiderült: a szülők 80%-a elégedetlen az állami kiadású tankönyvek minőségével.

De ha teszünk érte, szülői segítséggel megvehetjük gyermekeinknek a jól használható tankönyveket! Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben! Fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk!

Ezzel a céllal indít szülői aktivista programot a Szülői Hang Közösség. Nem várhatunk: gyermekeink most járnak iskolába, most kell kiállnunk az ő érdekükben!

Csatlakozzon aktivista programunkhoz Ön is! Ennek keretében részletes információt adunk a szülői könyvvásárláshoz, és egymásnak visszajelzést adva közösen adhatunk segítséget gyermekeink oktatásához!


 

  Megosztás