• Kevesebb gyerek fog részt venni rendszeres délutáni sportfoglalkozásokon, ha elfogadják a kormány tervezetét, ami megszüntetné az ezért járó testnevelésóra-kedvezményt, ennek következtében pedig az iskolai sportkörök és a kisebb sportegyesületek egy részét a megszűnés fenyegeti.
  • A tervezett módosítás alkalmatlan a gyermekek fittségének jobbítására, arra viszont alkalmas, hogy a kormány spóroljon a gyerekeken és látszólag elfedje a testnevelőtanár-hiányt, miközben a gyermekek sportolási lehetőségei szűkülnek.
  • A Szülői Hang petícióját aláíró több mint 4 ezer család nevében azt kérjük valamennyi országgyűlési képviselőtől, hogy szavazzon nemmel a gyermek- és családellenes törvénymódosításra, amelyről hamarosan szavaz az Országgyűlés!

A megszűnés veszélye fenyegeti a délutáni iskolai sportköröket és kisebb sportegyesületeket, miután a kormány egy tervezett törvénymódosítással megszüntetné a rendszeres délutáni sportfoglalkozásokon vagy néptáncon résztvevő diákoknak járó kedvezményt. Jelenleg ugyanis a heti 5 testnevelésórából kettőről felmentést kaphat az, aki délutánonként rendszeresen sportol. Mivel a gyerekek iskolai óraterhelése nagyon magas és sokaknak nehézséget jelent az iskolai követelmények teljesítése illetve a felvételire való felkészülés, ezért fontos ösztönző a diáksport mellett, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek jelenleg kérésükre mentesülhetnek heti 2×45 perc testnevelésóra alól.

Természetesen a gyerekek túlterheltsége nem azt jelenti, hogy a sportolók fizikailag ne bírnának ki további két testnevelésórát, hanem azt, hogy a nagyon magas iskolai óraszámok és a rendszeres sport mellett már nem jut elég idő a házi feladatokra és a gyermek életkorához mérten szükséges pihenésre. A kedvezmény tervezett megszüntetésével kevesebben fogják igénybe venni a délutáni sportfoglalkozásokat; ha pedig a létszám túl alacsony, akkor az iskolai sportkörök és a kisebb sportegyesületek egy részének a működése nem lesz fenntartható és a forráshiány miatt megszűnhet. Közösségünk petícióval tiltakozik a diákok és a családok jogainak tervezett csorbítása ellen, melyet már több mint 4 ezren írtak alá.

A Belügyminisztérium a törvénymódosítást a témában nem kompetens Honvédelmi és Rendészeti Bizottságnak nyújtotta be, egy elsősorban bűnyügyi és más belügyi témájú salátatörvény közepén rejtette el, ahhoz indoklást nem fűzött, közösségünk megkeresésére a kormányzati illetékesek nem reagáltak. Sajtóérdeklődésre a helyettes államtitkár a gyerekek gyenge fittségi állapotára hivatkozott, ami abszurd és félrevezető, hiszen a gyerekek fittségi állapotát épp a több sportolással lehetne javítani; a kormány felelőssége lenne, hogy további ösztönzőket adjanak, javítsák a tárgyi és személyi feltételeket és átlátható stratégiát dolgozzanak ki. Mindezek helyett épp a sportolást motiváló kedvezményt vonják meg.

A kormányzat az ügyben a Magyar Diáksport Szövetséggel egyeztetett; elméletileg az ő feladatuk lenne, hogy kiálljanak a diákok rendszeres sportolása érdekében. Szülői közösségünk megkeresésére adott válaszukban azonban a Magyar Diáksport Szövetség egyetlen szót sem tudott mondani arról, hogy miért lenne szükség a törvénymódosításra, pedig a törvénymódosítást nem ellenzik.

Miután a minisztérium a fittségi adatok romlására hivatkozott indokként, közösségünk közérdekű adatigénylést nyújtott be a Belügyminisztériumhoz, hogy megismerjük ezeket az adatokat. A minisztérium a válaszában a bárki által megismerhető Netfit felmérések adatain kívül nem tudott konkrétumot adni, és elismerte, hogy nem rendelkeznek olyan adattal, ami alátámasztaná a rendszeres sportolókat érintő kedvezmények tervezett megvonását – valójában tehát nem léteznek olyan adatok, amelyek a Belügyminisztérium tervezett törvénymódosítását indokolnák; a fittségi adatokból ez nem olvasható ki. A fittségi adatok kismértékű romlása a koronavírus előtti állapothoz képest minden bizonnyal kapcsolatba hozható azzal, hogy az elmúlt években nőtt a testnevelőtanár-hiány, és egyre több helyen már nem találnak diplomás testnevelőtanárt a tanórák megtartására.

Míg a törvénymódosítás alkalmatlan gyermekek fittségének javítására, arra alkalmas lehet, hogy a testnevelőtanár-hiányt a gyerekek kárára elfedje. Az elmúlt évek hibás kormányzati döntései és a pedagógusok gyalázatosan rossz megbecsültsége következtében már olyan nagy a hiány testnevelőtanárból, hogy a kormányzat kényszerűségből lehetővé tette (401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet, 132. §), hogy akár pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező edzők is taníthassanak testnevelést az iskolákban, de vannak iskolák, ahol még így sem sikerült megfelelő tanárt biztosítani. Bár időközben némileg növelték a pedagógusbért, a pályaelhagyó pedagógusok ettől általában nem jöttek vissza tanítani. Miközben túl kevés a testnevelőtanár, sok iskolában most még vannak ingyenesen elérhető délutáni iskolai sportkörök: a Belügyminisztérium 2022-es szülői konzultációjában 60% jelezte, hogy van ilyen lehetőség az iskolában. A tervezett törvénymódosítás következtében ezek száma csökkenhet, ezáltal a kormányzat spórolni tud a gyerekek sportolásán, a sportköröket vezető tanárokat és edzőket pedig részben át tudják terelni a hiányzó iskolai testnevelőtanári pozíciókba.

A tervezett törvénymódosítás így a gyerekek sportolási választékának csökkenéséhez vezet, és a mindennapi testnevelést mint kényszerű egyenmegoldást erőlteti mindenkire, ráadásul úgy, hogy az iskolák 70%-ában ehhez nincs elegendő tornaterem. Pedig a testmozgásban különösen fontos lenne, hogy a gyerekek maguk választhassanak, és a nekik legtöbb örömet nyújtó sportágat űzhessék. Ahol megszűnnek az iskolai sportkörök és a kisebb sportegyesületek, ott a verseny-orientált nagyobb sportegyesületek maradnak egyedüli opcióként a délutáni sportolásra, ez viszont sok családnak nem megfelelő vagy nem megoldható, túl drága.

A gyermekek fittségének javítása támogatandó cél, de ezt nem szolgálja a rendszeres sportolást elősegítő kedvezmény eltörlése! A testnevelőtanár-hiányt inkább a pedagógusok jobb erkölcsi és anyagi megbecsülésével és a feltételek jobbításával lehet megoldani! Ahol nincs elegendő testnevelőtanár illetve tornaterem, ott a gyermekek fittsége úgy is javítható lenne, ha a mindennapi testnevelés erőltetése helyett legalább csökkentett óraszámban, akár heti 3-4 órában biztosítja az iskola a feltételeket; a gyermekek elleni bűn lenne ehelyett spórolni és ellehetetleníteni az iskolai sportkörök és kisebb sportegyesületek egy részét.

A törvénytervezet jelenleg a Törvényalkotási Bizottság előtt van, az Országgyűlés hamarosan szavaz a gyermek- és családellenes kormányzati törvénymódosítás-tervezetről. A petíciót aláíró többezer család nevében azt kérjük valamennyi országgyűlési képviselőtől, hogy szavazzon nemmel!A Szülői Hang segítő közösséget épít és megerősíti a szülői érdekvédelmet. A Szülői Hang Alapítány csapata azon dolgozik, hogy szülőként megértsük a közoktatás rendszerszintű problémáit és azok társadalmi hátterét, lássuk, hogy van jobb alternatíva, kihangosítsuk a szülői véleményeket és aktívan kiálljunk gyermekeink érdeke mellett. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

  Megosztás

Szülői Hang