A Szülői Hang Közösséget 2016 októberében alapítottuk, mert úgy éreztük, felelősek vagyunk azért, ami az országban és kiemelten a közoktatásban történik. Önkéntes munkában kerestük a lehetőségeket, hogy tegyünk a szülői érdekvédelem megerősítéséért és a szülői társadalom tudatosításáért. Hét év elteltével szeretnénk továbblépni ebben az építkezésben: eddigi informális közösségünk ezután bejegyzett civil szervezetként folytatja tevékenységét. 

Az induláskor egy dologban biztosak voltunk: jobbat csak akkor remélhetünk, ha nemcsak saját személyes problémáink miatt állunk ki, hanem egymásért is, hiszen a problémák közösek és országosak, így csak a tájékozottság és tájékoztatás, az összefogás és a kitartó építkezés hozhat sikert. Lépésről lépésre haladtunk, hogy minél több szülőt érjünk el és vonjunk be; eddigi munkánk eredményeként az alábbi tíz platformot hoztuk létre:

1. Privát csoportunkban segítjük egymást szülőként és pedagógusként, és közösen állunk ki érdekeink mellett.  

2. Nyilvános facebook oldalunkon kiállunk a szülőket és gyermekeink jövőjét, a magyar társadalmat érintő fontos közügyek érdekében. 

3. Honlapunkon elérhetőek online akcióink, információs anyagaink, állásfoglalásaink, felméréseink eredményei.

4. Email hírlevelünk hírt ad aktuális akcióinkról, felhívásainkról. 

5. A Szószóló online felületén anonim módon mutatjuk meg a közoktatásban szerzett személyes tapasztalatokat és problémákat, hogy ezeket mindenki megismerje.

6. A Szülői Szókimondó teret ad a véleménynyilvánításra és személyes párbeszédre.

7. A Szülői tudásbázisban a közoktatással kapcsolatos, szülők számára hasznos tudnivalókat gyűjtjük. 

8. Kötelező beiskolázás: közösségi csoportunk gyakorlati segítséget nyújt abban, hogy minden érintett szülő tudatosan dönthessen a további egy év óvoda kérvényezésével kapcsolatban és szakmai támogatással vezeti végig a családokat a gyakran stresszes folyamaton. 

9. Instagram oldalunkon is közreadjuk a szülőket érintő legfontosabb aktuális híreinket. 

10. Médiamegjelenések: képviseljük a szülői érdekeket a sajtóban és teret adunk a szülői megszólalásoknak. 

Mindezeket úgy hoztuk létre az elmúlt hét év során, hogy csapatunk valamennyi tagja család és munka mellett a közösség érdekében önkéntesen dolgozott; a felmerülő költségeket saját magunk fedeztük. Függetlenek vagyunk, külső támogatást nem kapunk. Tevékenységünk mostanra olyan szerteágazó lett, hogy pusztán szabadidős önkéntes munkában már nem elég hatékony és nem fenntartható. 

Egyértelművé vált, hogy többre van szükség, amikor a pedagógusok és a szülők azzal szembesülnek, hogy a státusztörvény következtében még kiszolgáltatottabbá válnak. Fájdalmas valóság, hogy egyre több kiváló pedagógus elhagyja a pályát. Ahogy a közoktatás és benne a gyerekek helyzete drámaian romlik, úgy lesz még nagyobb szükség a szülői tudatosságra, felelősségvállalásra és bátor kiállásra. Az érdekvédelem még inkább a szülők feladatává is válik: többet kell tennünk, hogy gyerekeinket képviselni tudjuk. Szeretnénk tevékenységeinket megerősíteni és kiterjeszteni, egyre több szülőben tudatosítani a jelenlegi helyzettel járó következményeket; mindezekhez erőforrások is szükségesek. 

Mi adhat reményt akkor, amikor saját bőrünkön érezzük a magyar közoktatás kritikus állapotát és azt, hogy a jelenlegi kormányzat cserben hagyott bennünket? A szakmai érvek nem hatnak az oktatásirányításra, erővel és propagandával próbálják elnyomni a gyerekek érdekeiért megszólaló kritikus hangokat. Szülőként tudnunk kell, hogy nélkülünk sem a pedagógusok, sem a diákok harca nem lehet sikeres. A szülői társadalom túl nagy része passzív, akár azért, mert azt hiszi, hogy személyesen még nem érintett, akár a tájékozatlanság miatt. Sokan még most sem értik a problémák jelentőségét, nem látják át a mindenkit érintő következményeket, a kormánypropaganda pedig korlátlan anyagi erőforrásból csak ráerősít erre a tudatlanságra és szándékosan megosztja a társadalmat. 

Akkor van remény, ha személyesen meg tudjuk szólítani az érintetteket és képesek vagyunk tudatosítani, hogy a közoktatás helyzete kivétel nélkül mindenkit érint. Akkor van remény, ha a választópolgárok felismerik, hogy az iskolák és óvodák problémái mögött rendszerszintű a működésképtelenség, amiben a jelenlegi kormányzatnak vitathatatlan a felelőssége. Akkor van remény, ha a társadalom, az adófizetők megértik, hogy a minőségi közoktatás az egyik legfontosabb nemzetérdek és képviselik ezt a közös ügyet. Elvárják a felelős működés biztosítását a mindenkori kormányzattól úgy, hogy mindezt a választások során fontos szempontként tartják szem előtt.

Sokszor azért tartjuk reménytelennek helyzetünket, mert úgy érezzük, hogy eszköztelenek vagyunk, pedig valójában vannak eszközeink, csak túl ritkán élünk velük: mi mindannyian tudunk segíteni abban, hogy a minőségi oktatással kapcsolatos társadalmi elvárás természetes legyen, hiszen ez egy felelős államtól számonkérhető, ezért is fizetünk adót. A magyar közoktatás jövője azon múlik, hogy széles körben fel tudjuk-e ébreszteni a minden gyereknek járó minőségi közoktatás iránti igényt, és fel tudjuk-e építeni a változások mögé a társadalmi támogatottságot. Ahhoz, hogy eljussunk egymáshoz, több szolidaritásra, együttérzésre, személyes kapcsolatra és bizalomra van szükség. 

Ahogyan a teljes magyar társadalomban, úgy bennünk szülőkben sem alakult ki az érdekérvényesítés hagyománya: ennek útjait és módjait közösen kell megtanulnunk. Arra teszünk kísérletet, hogy szervezetileg megerősítsük a szülői érdekvédelmet, és közben egymás között is egy segítő, párbeszéden és szolidaritáson alapuló, támogató közösséget alakítsunk ki mi mindannyian, szülők és pedagógusok közösen. 

Bármennyire is szeretnénk, nem lehet a magyar közoktatás bajait és a vele járó megszámlálhatatlan személyes csalódást, fájdalmat és frusztrációt gyors úton orvosolni. Nincsenek könnyű, mindenkire érvényes sablonmegoldások és senki sem fogja a feladatot helyettünk elvégezni. Ez a mi kötelességünk és a mi felelősségünk gyerekeink felé, a mi személyes döntésünk, hogy mikor emeljük fel a fejünket és a szavunkat. Mi döntünk arról, hogy milyen ügyek mellé állunk, milyen országot, milyen társadalmat, jövőt építünk nekik, miben bízunk és hiszünk, és kiket választunk társunknak. Tarts velünk!

Kérjük, ha egyetértesz céljainkkal, támogasd közösségünket! Szóljon hangosabban a Szülői Hang! A hatékony, fenntartható működéshez a Te támogatásod is szükséges. 

A sok kicsi sokra megy elve alapján hálásak vagyunk minden támogatásért, akár havi rendszeres, akár egyszeri adományról van szó. A társadalom szemléletének formálásához, a polgári felelősségvállalás megerősítéséhez, a demokratikus építkezéshez hosszútávú és kitartó elkötelezettségre van szükség. Mindez manapság lehetetlen a közösségi oldalakon és más platformokon való fizetett hirdetések nélkül. Ezért egyaránt megköszönjük a kiszámítható, akár kisebb összegű, de rendszeres vagy az alkalmankénti egyösszegű anyagi támogatásokat is. A rendszeres támogatás összege bármikor módosítható. A támogatási oldalunk itt érhető el:

Támogasd a Szülői Hangot!

A Szülői Hang csapata változatlan, továbbra is önkéntes munkában dolgozunk; az Alapítvány kiadásaiért kurátorként Miklós György felel; a Szülői Hang valamennyi felülete a továbbiakban is mindenki számára ingyenesen elérhető. Ugyanakkor arra kérünk, hogy gondold át, van-e lehetőséged önkéntes alapon akár kisebb összegű havi rendszeres támogatással segíteni működésünket. Emellett a későbbiekben részt tudunk venni pályázatokon is, és amint a törvényi feltételeknek megfelelünk, néhány év múlva az 1%-os adófelajánlások gyűjtése is lehetséges lesz.

A Szülői Hang nincs egyedül, tagja vagyunk az 55 oktatással foglalkozó szervezetet felölelő Civil Közoktatási Platformnak (CKP), ahol oktatási szakemberek  és az oktatásért elkötelezetten tenni akaró civilek segítik és erősítik egymást hosszú évek óta.

További info:

  • Az alapítvány bejegyzésével kapcsolatos adatok és dokumentumok elérhetőek honlapunkon a Rólunk/Kik vagyunk menüpontban. A későbbiekben itt tesszük majd közzé az alapítványi beszámolókat is.
  • Jogi változás az adatkezelésben: a honlapunkon tárolt adatok kezelője a továbbiakban a Szülői Hang Alapítvány, mint jogi személy. Leiratkozni továbbra is az emailek alján található leiratkozási linkkel, vagy az info@szuloihang.hu címre küldött levéllel lehet.
  • Szívesen veszünk minden konstruktív kérdést, visszajelzést. Email címünk: info@szuloihang.hu
A Szülői Hang segítő közösséget épít és kiáll gyermekeink érdekeiért. Csapatunk azon dolgozik, hogy szülőként megértsük a közoktatás rendszerszintű problémáit és azok társadalmi hátterét, lássuk, hogy van jobb alternatíva és kihangosítsuk a szülői véleményeket. A Szülői Hang a CKP (Civil Közoktatási Platform) és az EPA (European Parents’ Association - Európai Szülők Szövetsége) tagja.
Hasonlóan más érdekvédelmi szervezetekhez, a mi működésünkhöz is szükségesek erőforrások, amihez nagy szükségünk van az önkéntes felajánlásokra: csak így tudunk függetlenek maradni és tovább tevékenykedni gyermekeink érdekében. Tegyél Te is közös ügyünk érdekében! Sok kicsi sokra megy: ha egyetértesz céljainkkal, kérjük, támogasd munkánkat akár kisebb összegű rendszeres vagy alkalmankénti adománnyal!
Támogatom a Szülői Hangot!
Maradjunk kapcsolatban! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.

  Megosztás

Szülői Hang