A visszajelzések alapján sok iskolában sikeres volt az összefogás, és a szülők közösségei úgy  döntöttek, hogy a pedagógusok által szakmai szempontból legjobbnak ítélt tankönyveket rendelik meg, vállalva ezért némi anyagi áldozatot is. 

Sokan vannak azonban olyanok is, akik a tavaszi rendelési időszakban nem voltak biztosak benne, hogy ezt megtehetik, és most újra felmerül számukra ez a kérdés. Számos iskolában ugyanis csak most szembesülnek a tanárok az „ingyenkönyvek” színvonalával, a diákok és a szülők pedig szomorúan veszik kézbe az összefirkált kölcsönkönyveket.

De szerencsére a tanév elején tartunk, érdemes az első szülői értekezleteken felvetni vagy közvetlenül a tanárokhoz fordulni és rákérdezni, hogy szívük szerint nem ajánlanának-e másik tankönyvet. Ha azt mondják, hogy igen, akkor a szülők még most is nyugodtan megrendelhetik a jobb könyveket, nekik ezt sem az iskolavezetés, sem az iskolafenntartó nem tilthatja meg.

Persze a tankönyvet továbbra is a tanárok ajánlják, és tudnunk kell, hogy őket sokszor megpróbálják megfélemlíteni annak ellenére, hogy a szülői könyvrendelés teljesen jogszerű. Csupán arra kell figyelni, hogy a szülők által rendelt könyveket hivatalosan nem tankönyvnek, hanem könyvnek, tanulási segédeszköznek kell nevezni. Több lehetőségünk is van.

  • A legszerencsésebb esetben az iskola számára fontosabbak a szakmai szempontok, és a tanárok és szülők által közösen választott könyvek használatát senki nem ellenzi. Ebben az esetben a könyveket nyugodtan megrendelhetjük közvetlenül a kiadóktól. Ennek nagy előnye az is, hogy így sok könyv esetén megnyílik a lehetőség a hozzá járó minőségi digitális tartalmak iskolai és otthoni használatára is.
  • Előfordulhat, hogy a tanár nem meri az iskolában a régi, megszokott könyvet használni, de az otthoni munkához, gyakorláshoz beépíti a munkájába, így a gyerekek otthon tanulnak ezekből a könyvekből, és ott használhatják a hozzájuk kapcsolódó digitális tartalmakat is.
  • Lehet, hogy a tanár a közvetlenül nem építi be a munkába a régi könyvek használatát, de a tanulást és a megértést segítő segédkönyvként javasolja azok otthoni használatát. Ebben az esetben minden szülő maga dönti el, hogy megveszi-e a könyvet a gyermekének.

Még most ősszel sem nem késő lépni! Azt javasoljuk minden szülőnek és szülői közösségnek, hogy vegyék fel a kapcsolatot az osztályban tanító tanárokkal, és tájékozódjanak a kiadók év eleji kedvezményes akcióiról is. Lehetséges, hogy az osztályban nem mindenki engedheti meg magának, hogy fizessen a könyvekért, de a kiadók által kínált csoportos kedvezmények miatt ugyanannyi pénzből, mint amennyibe az egyenként leadott rendelések kerülnének, a rászorulók példányai is kigazdálkodhatók.

Legyünk egymással szolidárisak, fogjunk össze a gyermekeink érdekében a színvonalas oktatásért!

További információ: 

  Megosztás