• Több mint 10 ezer szülő, tanár és diák állt ki az oktatás gyökeres megújítása mellett egy-egy szimbolikus zászló kitűzésével.
  • Zászlóink beborították az egész országot: az oktatás jövője mindenhol fontos tétje a választásoknak.
  • A résztvevők elkötelezettek és aktívak; az oktatással kapcsolatos tapasztalataikat elmondják azoknak is, akik ezekkel a problémákkal közvetlenül nem találkoznak.

 

snapshot-0405-mo-b

A Szülői Hang Közösség, a Tanítanék Mozgalom, a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat nem ért egyet a kormány szerint „vitathatatlan” irányvonallal az oktatás terén. Közös online akciót indítottunk, melyben arra kértük az oktatás jövőjéért aggódókat, hogy tűzzenek ki a térképre egy-egy jelképes zászlót, melyek kifejezik a gyökeres változtatás iránti eltökéltségünket. Felhívásunkhoz immár több mint 10 600-an csatlakoztak. Az aktuális állapotot mutató élő térkép itt tekinthető meg.

Zászlóink beborították az egész országot: az oktatás jövője mindenhol fontos tétje a választásoknak. A zászlók nem csupán a nagyvárosokból, hanem összesen több mint 1400 településről származnak. Az oktatásért tehát nem csupán a Budapesten és nagyvárosban élők aggódnak, épp ellenkezőleg: a részletes statisztikákból kiderül, hogy több megye is a lakosság arányában relatíve aktívabban tiltakozik, mint Budapest, és általában véve a kisebb városokban a lakosság arányához képest még nagyobb az elégedetlenség a kormány oktatáspolitikájával szemben, mint a nagyvárosokban. Ugyanakkor a községekben is igen jelentős a változást akarók száma.

A résztvevők példát mutatnak, és elmondják tapasztalataikat az oktatásról azoknak is, akik ezekkel közvetlenül nem találkoznak. A demonstrálók egyetértenek abban, hogy szabad és kreatív gyerekeket lehetetlen úgy nevelni, hogy a tanárok nem lehetnek maguk is szabadok és kreatívak. A résztvevők által elfogadott kiáltvány teljes szövege itt olvasható.

Mi, akik kitűztük a zászlókat, tudjuk, látjuk: van alternatíva! A Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat kezdeményezésére létrejött az Oktatási Minimum, amit az ellenzéki pártok együtt dolgoztak ki, s amely új, jobb irányba fordíthatja az oktatás ügyét.

Április 8-án a gyermekek sorsáról is döntünk, ennek tudatában veszünk részt a választásokon.


 

 

 

  Megosztás