Közeledünk a választásokhoz, ezért el kell gondolkodnunk közös jövőnkről, melyben az oktatás meghatározó szerepet tölt be. Hogyan értékeljük az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményét az oktatásban? Fontos, hogy mi, szülők is hallassuk a hangunkat, hiszen az oktatási rendszer a mi gyermekeinkért, a mi adónkból működik. Képviseljük gyermekeink érdekét, amikor a problémákat látjuk!

Melyik szülő ne szeretné, hogy gyermeke olyan iskolába járjon, ahol jól érzi magát, ahol megkapja a lehetőséget arra, hogy képességeit kibontakoztassa, ahol törődnek vele, ahol barátokra, közösségre talál, és ami segíti abban, hogy boldog, sikeres, elégedett ember legyen? Hányszor morgolódunk magunkban, vagy morgolódunk egymás közt szülőtársainkkal azon, hogy valami nem stimmel? Hányszor bosszankodunk a nem gyerekbarát, rossz hatékonysággal működő oktatási rendszeren? Hányszor keseredünk el azon, hogy gyermekünk fáradt, túlterhelt? És hányszor érezzük magunkat tehetetlennek, hányszor törődünk bele olyasmibe, amiről azt gondoljuk, hogy káros?

Most nekünk szülőknek is lehetőségünk van elmondani véleményünket. Értékeljük a jelenlegi kormány eddigi teljesítményét: vajon javult-e az oktatás helyzete, elégedettek lehetünk-e? Mik a legnagyobb problémák, és mik azok a területek, amin változtatni kellene? Mi szülők tudjuk felelősen és felnőtt módon megfogalmazni gyermekeink igényeit és érdekeit. Éljünk a lehetőséggel, és hallassuk a hangunkat!

A Szülői Hang Közösség kérdőíves szülői konzultációt indított az oktatás elmúlt 8 évéről, melyben szabadon, akár szövegesen is kifejteni véleményünket a tapasztalt problémákról. Várjuk a véleményeket a bátor, jövőbe mutató elképzelésekről is; arra buzdítjuk szülőtársainkat, hogy gondolkozzunk közösen és hosszú távon. A szöveges véleményadási lehetőségen kívül célzott kérdésekkel külön rákérdezünk az elmúlt nyolc év legfontosabb kormányzati intézkedéseivel kapcsolatos szülői tapasztalatokra is. Kérjük szánjon néhány percet rövid, anonim kérdőívünk kitöltésére! Emelje fel szavát ön is, hiszen közösen most valódi változást érhetünk el!


 

Szülőként felelősséggel neveljük gyermekünket, mindent megtennénk értük, ami erőnkből, lehetőségeinkből telik. De sokszor úgy érezzük, hogy az oktatási rendszer megváltoztatása túl van egyéni lehetőségeinken, egyénileg nem tudjuk kezelni a rendszerből fakadó problémákat, csak a szülők és a szakma összefogásával. Most a választások kapcsán lehetőségünk van az oktatási szempontokat is hangsúlyosan érvényesíteni döntésünkben. Tegyük meg a magunk részét, és mondjuk el véleményünket arról, amit az elmúlt 8 évben láttunk. Túlterheltség, készségfejlesztés, állami egyentankönyvek, több egyházi iskola, mindennapos testnevelés – hogyan érintették ezek saját gyermekeinket? Érdemes azon is elgondolkodnunk: vajon mitől lenne az oktatás sokkal jobb? Hisszük, hogy közös erőfeszítéssel, aktív szakmai párbeszéddel jobbá tehetjük oktatásunkat. Ez nem csak versenyképességünk növelése szempontjából lenne fontos, hanem azért is, hogy boldog, öntudatos állampolgárként országunkat magunkénak érezhessük, és ne kelljen a világ más tájain otthont keresnünk.

Minél többen emelünk szót, annál inkább számít a szavunk! Az oktatás jobbítása halaszthatatlan feladat: gyermekeink és az ország jövője a tét. Rajtunk is múlik, hogy megfogalmazzuk elvárásainkat az ország mindenkori vezetői felé – azokat a problémákat igyekezzenek megoldani, amelyek nekünk is a legfontosabbak. Az eredményeket szakértők bevonásával összesítjük és nyilvánosságra hozzuk, így a szülői véleményeket közvetíteni tudjuk azoknak, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban.

Szülői Hang Közösség

  Megosztás