Július 1-jén az EMMI épülete előtt tanévértékelőt tartottak a civilek és ellenzéki pártok. Az alábbiakban közöljük Miklós György beszédét a Szülői Hang Közösség nevében.

Szülőként nagyon nehéz kétségbeesés és érzelmek nélkül visszatekinteni az elmúlt évre.

  • Ez volt az a tanév, amikor a tanárhiány annyira nyilvánvalóvá vált, hogy sok gyermeknek már nem jutott egész éven keresztül szaktanár. 
  • Ez volt az utolsó év, amikor az iskolák még az általuk legjobbnak tartott tankönyveket használhatták, a minőségi választék mostantól már csak a tehetősebb szülőknek marad meg, ha önállóan, saját költségen vásárolják meg a könyveket. 
  • Ez már a sokadik olyan tanév volt, amikor a kormány látszatintézkedéseken kívül nem tett semmit a gyenge színvonalú nyelvoktatás jobbításáért. Mégis most zárják be az egyetemek kapuit azok előtt, akik a gyenge iskolai nyelvoktatás mellett nem tudnak saját erőből nyelvvizsgát tenni. 

Lássuk valamennyien: ez már nem oktatáspolitika – ez nyers hatalompolitika! 

  • Az a kormány, amelyik az intézményvezetői megbízásoknál még azt sem engedi meg, hogy a tanárok, szülők és diákok véleményt mondjanak, az csak a saját hatalmát félti, és nem foglalkozik a gyermekek érdekeivel. 
  • Az a kormány, amelyik a kreatív tanulócsoportok erőszakos beszüntetését és a gyerekek idő előtti kényszer-iskoláztatását vagy kényszer-óvodáztatását foglalja törvénybe, az nem ért az oktatáshoz.
  • Az a kormány, amelyik az alternatív programokkal eredményesen működő iskolákat ellehetetleníti, jóvátehetetlen bűnt követ el gyermekeink, nemzetünk jövője ellen. 

Szülőként az elkeseredettség és a düh kavarog bennünk a hatalom arroganciája, hazugságai és megfélemlítő túlereje láttán. 

De összefogással túl tudunk ezen lépni!

Álljunk ki ne csak saját gyermekeink, hanem szülőtársaink gyermekei mellett is! Legyünk szolidárisak, vállaljunk felelősséget közös dolgainkért! Mondjuk ki következetesen és hangosan, hogy baj van! Van fegyverünk: az őszinte szó és az igaz ügy melletti kiállás! Van vesztenivalónk: a gyermekeink!

Közösen sikerülhet!

Az összes beszéd itt hallgatható meg, az ATV rövid összefoglalója itt látható.

  Megosztás