Miközben a tanárhiányt az oktatás valamennyi szereplője érzékelheti, az oktatáspolitika vezetői úgy láttatják, mintha nem létezne a probléma. Szülőként csalódottan hallgatjuk a kormányzat nyilatkozatait, melyekből nem csak a probléma beismerése, hanem a szükséges cselekvési terv is hiányzik.

Szülői felelősségünk, hogy kiálljunk gyermekeink érdekében, és felhívjuk a figyelmet a tanárhiányból eredő súlyos problémákra. A Szülői Hang Közösség ezért országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön erről a problémáról, miután a kormányzat máig nem hozott nyilvánosságra részletes statisztikát a témában. Azt reméljük, hogy az így összegyűjtött adatok segítenek megismerni a probléma mélységét, és a sikerpropaganda helyett a megoldások keresése felé terelik a kormányt.


 

A tanárhiány problémája nem korlátozódik pusztán a betöltetlen tanári státuszok számára. Egy összetett problématerülettel állunk szemben, amelyet tapasztalhatunk akkor, ha tanórák maradnak el, de akkor is, ha a helyettesítés során az órákat nem tartják meg szakszerűen, vagy ha az ismétlődő váratlan tanárváltások rombolják a gyermekek motivációját. Ugyanígy előfordulhat, hogy a tanárhiány a szükséges csoportbontás elmaradását jelenti, vagy az osztálylétszám növekszik túlságosan nagyra. Még ha az iskola el is tudja kerülni az órák elmaradását, az alacsony tanári munkaerő kínálat könnyen vezethet alacsony színvonalú oktatáshoz. Felmérésünk során a problémát a maga teljességében vizsgáljuk, és a szülői véleménynyilvánítás segítségével olyan információkra is szert teszünk, amiket a hivatalos statisztikák nem mutatnak ki. Várjuk a szülői véleményeket nem csak az iskolai tanárhiánnyal, hanem az óvodapedagógus hiánnyal kapcsolatban is.

A tanárhiányt végső soron gyermekeink sínylik meg, de közben a pedagógusok is szenvednek tőle. Felmérésünk a pedagógustársadalom melletti kiállásnak is tekinthető, hiszen közösen felelünk gyermekeink neveléséért. Fontos, hogy a társadalom álljon ki és nyújtson segítséget a pedagógusoknak, hiszen színvonalas munkát csak akkor tudnak nyújtani, ha a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek és biztosítjuk számukra a minőségi pedagógiai munka feltételeit – ha ez megvalósulhatna, akkor ezzel arra ösztönöznénk a tanári hivatást választókat, hogy ne hagyják el a pedagógusi pályát, mint ahogyan ezt ma oly sokan teszik.

Arra kérjük a szülőket, hogy közösen hallassuk a hangunkat, és mondjuk el tapasztalatainkat a tanárhiányról és az oktatás minőségéről rövid anonim kérdőívünk segítségével! Hisszük, hogy ez a kérdés nem pusztán a pedagógusok ügye, és csak széles társadalmi összefogással léphetünk előre.


 

  Megosztás