people, knowledge, education, literature and school concept - bored student or young man with books dreaming in library

A szülők véleményét kérdeztük azzal kapcsolatban, hogy a kormány korlátozta a tanárok tankönyvválasztási szabadságát: csak egy igen szűk körből választhatóak nagyrészt állami kiadású tankönyvek. Hogyan érinti ez az intézkedés gyermekeinket? A 103 válaszadó az oktatási rendszer iránt érdeklődő szülők közül került ki, a visszajelzést a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnöke, Kereszty Péter a következőképpen értékelte.

result-tankonyv

A válaszadók 65% szerint rosszabb minőségűek lettek a könyvek, és ezáltal romlik az oktatás színvonala. A TANOSZ-hoz érkezett szakmai vélemények a szülői felmérés eredményét támasztják alá, azzal a pontosítással, hogy a pedagógus szakmai szervezeteknél elkészített kritikák a tartalomra koncentráltak (tehát a nyomdai és kötészeti kérdéseket figyelmen kívül hagyták). A szakmai szervezetek a számos ténybeli hibát, pontatlanságot elsősorban a kísérleti könyvek elkészítésre szánt rendkívül rövid határidőnek tudják be. Egyes tankönyvek esetében az elemzés szerint a tankönyvek több okból is nehezítik a tanulást, rengeteg felesleges adatot és évszámot, meg nem magyarázott fogalmat tartalmaznak, a kisméretű illusztrációk gyakorlatilag lehetetlenné teszik azok forrásként való felhasználását. A térképek zöme is hibás, pontatlan.

A válaszadók 18% szerint a tanár magyarázataival, egyéb anyagokkal kompenzálni tudja a rosszabb könyvek hatását, de ez felesleges többletmunkát igényel. A tanári magyarázatok a tankönyvekben szereplő hibákat és pontatlanságokat tompíthatják, azonban csak részben orvosolják. A tankönyvekbe vetett bizalom a kísérleti könyvek megjelenése óta teljesen megrendült. A szülői felmérésnek e válaszára érkezett alacsony aránya is azt mutatja, hogy ebben a megoldásban a szülők sem bíznak igazán.

Csupán 15% jelezte, hogy személyesen nem tapasztalta a problémát, de ennek ellenére ők is fontosnak tartom a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítását. Mindössze 2% számára elfogadható a jelenlegi szabályozás, azaz a tulnyomó többség elutasítja a jelenlegi szabályozást.

A Szülői Hang továbbra is igyekszik megismerni és nyilvánosságra hozni a szülők véleményét az oktatási renszer problémáival kapcsolatban. Minél több szülő bekapcsolódik ebbe a közös gondolkodásba, annál közelebb kerülünk ahhoz, hogy pozitív változásokat érjünk el. Következő felmérésünkben az iskolai készségfejlesztés témájában kérjük a szülők véleményét.

  Megosztás