Honlap Hírlevél feliratkozás
 
 
Iskolaérettségi kérvényezés: közelgő határidő, értelmetlen bürokrácia, magukra hagyott szülők és kisgyerekek

Kedves Olvasó!

Már csak csütörtökig (január 18) van lehetőség kérelmezni a plusz egy év óvodát az Oktatási Hivatalnál: a szülőknek az Oktatási Hivatal online felületén kell benyújtani a kérelmet. A tapasztalatok szerint akár az utolsó nap is jó eséllyel lehet kérelmezni; közösségünk külön csoportot működtet az érintett szülők támogatására, a kérvény megírásához pedig segíthet a segédletünk – kérjük, add tovább az infot mindazoknak, akiket érinthet, hiszen a kellő információ hiánya miatt marad le a legtöbb szülő, és ezáltal sok ezer gyerek is.

Segédlet a plusz egy év ovi kérelmezéséhez

A közösségünkhöz érkező visszajelzések mutatják, hogy az Oktatási Hivatal nem tud érdemben dönteni a beérkező kérelmekről: ha a beérkezett információk alapján nem tartja egyből elfogadhatónak, akkor a pedagógiai szakszolgálat vizsgálatát kérik, ahol az érdemi döntés születik. Így az Oktatási Hivatal egyedül arról dönt, hogy kinél legyen szakszolgálati vizsgálat és kinél nem, de ebben a kérdésben a tapasztalatok szerint az Oktatási Hivatal döntése nem egységes, a lakóhely jobban számít, mint a szülői kérelem tartalma: ahogy a korábbi években, úgy most is egyes vármegyékben jóval nagyobb arányban rendelnek el szakszolgálati vizsgálatot, mint máshol. Az alábbi ábrán közösségünk 2024-es eddigi szülői visszajelzéseinek részeredményei láthatóak azoknál a vármegyéknél, ahol erről már van elegendő adat:

Az Oktatási Hivatal iskolaérettségi döntései, előzetes adatok 2024

Az eljárást az egységesítés ürügyével vezették be, de a valóságban az eljárás nem egységes, az Oktatási Hivatal nyilvános kritériumok nélkül, önkényesen dönt a szakszolgálati vizsgálat elrendeléséről. A kormányzat által mesterségesen túlbürokratizált rendszer méltatlanul bánik a családokkal, miközben a szülők sokszor nem kevés időt és akár pénzt is áldoznak arra, hogy a megfelelő támogató dokumentumokat beszerezzék, a túl sok és szükségtelenül megismételt vizsgálat a kisgyerekeket stresszeli, a pedagógiai szakszolgálatokat pedig papírgyárakká degradálja. Bár a 2020-as bevezetés óta már ötödik éve működik a rendszer, az érintett szülők 95%-a most is elutasítja azt.

Az Oktatási Hivatal kihagyható a folyamatból, a szülők - ha egyáltalán szükség van rá - fordulhatnának közvetlenül a pedagógiai szakszolgálathoz, ahol a gyerekeket eleve jobban ismerik. Az Oktatási Hivatal szükségtelen bevonása nemcsak értelmetlen papírgyártást jelent, hanem emiatt a szülőknek irreálisan korán kell dönteniük módosítási lehetőség nélkül, miközben ebben a korban a kisgyerekek gyorsan változhatnak. A folyamat elsősorban nem a kimeneten, hanem a bemeneten szűr: bár a beadott kérelmek túlnyomó többségét (2023-ban 98%-át) elfogadják, mégis évente több ezer gyerek lemarad, mivel a kellő támogatás hiányában sok szülőben nem tudatosul a túl korai határidőig, hogy a gyermek érdekében kérvényezni kellene. A kérvényező szülők visszajelzése szerint 37%-ban a szülők nem kapnak tájékoztatást az óvodában az érdemi pedagógiai döntéshez, 8%-ban pedig egyáltalán nincs tájékoztatás még az eljárásról sem; a kormányzat nem szervezte meg a szülők megfelelő tájékoztatását és felkészítését. Különösen a hátrányos helyzetű vagy gyengébb érdekérvénysítő képességekkel rendelkező családoknak elrettentő az online kérelmezés és a gyermekek hatósági eljárás keretében történő vizsgálata, pedig pont ezekben a családokban lenne a legnagyobb szükség a plusz egy év óvoda lehetőségére. Nemzetünk tragédiája, hogy sok kisgyerek már az iskolakezdés időpontjában hátrányból indul a jelenlegi iskolaérettségi eljárás következtében.

Amikor bevezették a rendszert, a kormányzat visszaélésekre hivatkozott, és arra utalt, hogy a szülők túl nagy számban szükségtelenül élnek a plusz egy év óvoda lehetőségével. Mindez nem igazolódott be, hiszen ha így lenne, akkor a szakszolgálaton nagyobb arányban utasítanák vissza a kérelmeket. Az adatok azt mutatják, hogy az esetek túlnyomó többségében a szülők és az óvodapedagógusok helyben jól el tudják dönteni maguk is, hogy szükség van-e a plusz egy év óvodára. A névleg családbarát kormány által bevezetett eljárás 5% fölé növelte az első osztályosok körében az évismétlések számát, holott ezek az évismétlések óriási kudarcélményt jelentenek a gyerekeknek, és sokkal jobb lett volna, ha ezek a gyermekek inkább az óvodában töltenek még egy évet. A rossz rendszer következtében éretlenül iskolába kerülő gyerekek a többieket is hátráltathatják, ami rontja az egész oktatási rendszer hatékonyságát.

A Szülői Hang Közösség a károk enyhítésére törekszik és segít az érintett szülőknek, hogy a gyermek érdekében tudatos döntést hozzanak a plusz egy év óvodáról. Közösségi csoportunkban segítünk a döntésben és támogatást nyújtunk a stresszes kérvényezési folyamatban; segédletünk segít a kérvény megírásában, adatbázisunkban pedig több ezer korábbi szülői kérelem részletes adatai érhetők el.

Miklós György
Önkéntes, alapító
Szülői Hang Közösség

 

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.
A Szülői Hang támogatóink nagylelkű adományaiból tud működni. Sok kicsi sokra megy: akár a kis összegű adományok segítségével is sokszor annyi embert tudunk elérni. A közoktatás mögötti társadalmi támogatottság megerősítén dolgozunk és segítő, érdekérvényesítő közösséget építünk önkéntes munkában. Független, fenntartható működésünk költségeit csak rendszeres adományokból tudjuk fedezni.
Tegyél Te is gyermekeid jövőjéért!
Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
 
 
Szeretném megkapni a Szülői Hang legfontosabb híreit emailben.
Az adatvédelmi szabályzat itt, a használati feltételek itt érhetők el. További info és egyéb támogatási lehetőségek itt. A rendszeres támogatás bármikor módosítható vagy lemondható. Minden támogatást hálásan köszönünk!

Csoport
Közösségi
csoport
Facebook oldal
Facebook
oldal
Honlap
Honlap
Instagram
Instagram
Szókimondó
Szószóló
Szókimondó
Szülői
szókimondó
Facebook ikon A hírlevél megosztása a Facebookon
„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Szülői Hang Közösség
[Korábbi hírlevelek] [Feliratkozás] [Támogatom]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -