Honlap Hírlevél feliratkozás
 
 
Manipulatív kérdések kerültek a Belügyminisztérium szülői kérdőívébe!

Kedves Olvasó!

A Belügyminisztérium az „oktatás minőségének javítása” kapcsán a tavalyi felmérés után ismét kikéri a szülők véleményét, de a kérdőívben manipulatív kérdések is vannak, amik a közoktatás jobbításáért küzdő pedagógusok ellen hangolják a szülőket. Tudja meg mindenki, ne válaszoljunk a manipulatív kérdésekre!

Megosztás: manipulatív kérdések a szülői kérdőívben!

A kérdőívet a szülők a Kréta rendszeren keresztül kapták meg, a kérdőívet ezen a linken lehet elérni; a kérdések összegyűjtve itt olvashatóak. A szülőknek január 15-ig van lehetőségük a kitöltésre.

A kérdőív a pedagógusok sztrájkjára is rákérdez, de a manipulatív módon megfogalmazott kérdések alkalmasak arra, hogy a szülőket az oktatás jobbításáért küzdő pedagógusok ellen fordítsa, ugyanis a kérdésfeltevés ki van ragadva a kontextusból, és nem lehet rá jól válaszolni. A kérdések az alábbiak:

Mit gondol a pedagógusok esetleges sztrájkjáról?
– A pedagógusok korlátozás nélkül sztrájkolhatnak
– A pedagógusok sztrájkjogát korlátozni kell, mert biztosítani kell a gyermek felügyeletét
– A pedagógusok sztrájkjogát korlátozni kell, mert a tanulóknak a rendes tanévben el kell sajátítaniuk a tananyagot
– Nincs véleményem
– Nem kívánok válaszolni

Egyetért azzal, hogy a jogszabályban meg nem engedett munkamegtagadásban részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?
– Igen
– Nem
– Nem tudom

Természetesen a pedagógusok sztrájkjának vannak szabályai; senki sem gondolta, hogy a sztrájkra ne vonatkoznának semmiféle jogszabályi korlátozások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek felügyeletét minden esetben biztosítani kellene. Mint minden sztrájknak, a pedagógusok sztrájkjának is lehet következménye az, hogy az adott szolgáltatás (jelen esetben a közoktatás) ideiglenesen, részlegesen szünetel. A sztrájk azonban nem öncélú; a pedagógusok azért folyamodnak ehhez az eszközhöz, mert a kormányzat nem biztosítja a méltó anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülést és a minőségi munka feltételeit. A sztrájk épp azért fontos, hogy a gyermekek számára biztosítva legyenek a minőségi közoktatás feltételei; jelenleg ugyanis gyakran előfordul, hogy a gyermekek jogai sérülnek a pedagógushiány és a pedagógusok túlterheltsége miatt. A pedagógusok végső elkeseredésükben azért választották néhány esetben „a jogszabályban meg nem engedett munkamegtagadást” – vagyis polgári engedetlenséget -, mert a kormányzat nem reagált a pedagógusok, diákok és szülők jogos követeléseire, és kitért az érdemi szakmai párbeszéd elől.

A közoktatásból idén több mint négyezer, 2022-ben több mint ötezer pedagógus távozott, és helyettük sok esetben csak nyugdíjasokat, óraadókat tudtak alkalmazni, sokszor pedig a többi pedagógusra hárul a többletmunka mert senkit sem tudtak felvenni. A kormányzat azonban nem kérdez rá arra, hogy a szülők miként tapasztalják a pedagógushiányt, ehelyett a kérdőív inkább a helyzet jobbításáért küzdő pedagógusok ellen próbálja hangolni a szülőket.

A kérdőív rákérdez az iskolaőrökre is az alábbi kérdéssel:

Egyetért azzal, hogy ahol a társadalmi környezet megkívánja, iskolaőr segítse az oktatás biztonságát?
– Igen
– Nem

Ebben a kérdésben tulajdonképpen benne is van a sugalmazott válasz, hiszen arra vonatkozik, ahol a társadalmi környezet megkívánja az iskolaőröket. De ne felejtsük el, hogy a kormányzatnak nagy felelőssége van abban, hogy megengedte, hogy a helyzet olyan súlyossá váljon, hogy iskolaőrök alkalmazása merüljön fel egyes intézményekben.

Az iskolákban tapasztalható fegyelmi problémák tünetként jelentkeznek, de a valódi megoldás nem a tünetek, hanem az okok kezelése lenne. A szociális háló erősítésével, több iskolapszichológus, fejlesztő, pedagógiai asszisztens és szociális munkás alkalmazásával, átfogó, a családokat is bevonó stratégiával megelőzhetnénk ezeknek a problémáknak a kialakulását és akkor nem lenne szükség iskolaőrökre, de mindezeket a kérdőív nem említi.

A Szülői Hang Közösség azt javasolja a szülőknek, hogy ne válaszolják meg a fent idézett három kérdést, mivel ezek kontextusból kiragadott, manipulatív felvetések. Ehelyett javasoljuk, hogy a szöveges visszajelzésnél például az alábbi kérdéseket tegyék fel a kormányzatnak.

  • Hogyan lehetséges, hogy a magyar kormány hagyta, hogy 2023-ban több mint 4 ezer, 2022-ben több mint 5 ezer pedagógus hagyja el hivatását, köztük sokan végső elkeseredésükben vagy a kormányzat által erőltetett státusztörvény miatt, mert nem tudtak megélni fizetésükből és nem voltak adottak a minimálisan elvárható munkafeltételek sem?
  • Ígéretei ellenére miért nem adott a kormány méltó béremelést a pedagógusoknak, és miért várt az EU-s támogatásokra, miközben a minőségi közoktatás nemzeti hatáskör, a közoktatás minősége pedig jövőnk záloga?
  • Hogyan kívánja megszüntetni a kormányzat a mostanra kritikus mértékűvé vált pedagógushiányt, melynek káros hatásait napról napra érzik a gyerekek és a szülők is?

Egy évvel ezelőtt is kifogásoltuk a kérdőívet, mivel abba propagandakérdés került. A tavalyi felmérés részletes eredményeit (néhány kiragadott adatot leszámítva) azóta sem közölték; nem világos, hogy a tavalyi eredmények hatására tett-e bármilyen lépést a Belügyminisztérium. Csupán annyit tudunk, hogy a tavalyi szülői kérdőívvel is próbálták alátámasztani, hogy egyeztettek a státusztörvénnyel kapcsolatban, holott a kérdések nem álltak kapcsolatban a státusztörvénnyel, így a tavalyi kérdőív felhasználása is manipulatív volt. Adjuk tovább az infot, most se válaszoljunk a manipulatív kérdésekre!

Megosztás: manipulatív kérdések a szülői kérdőívben!

Miklós György
Önkéntes, alapító
Szülői Hang Közösség

 

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.
A Szülői Hang támogatóink nagylelkű adományaiból tud működni. Sok kicsi sokra megy: akár a kis összegű adományok segítségével is sokszor annyi embert tudunk elérni. A közoktatás mögötti társadalmi támogatottság megerősítén dolgozunk és segítő, érdekérvényesítő közösséget építünk önkéntes munkában. Független, fenntartható működésünk költségeit csak rendszeres adományokból tudjuk fedezni.
Tegyél Te is gyermekeid jövőjéért!
Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
 
 
Szeretném megkapni a Szülői Hang legfontosabb híreit emailben.
Az adatvédelmi szabályzat itt, a használati feltételek itt érhetők el. További info és egyéb támogatási lehetőségek itt. A rendszeres támogatás bármikor módosítható vagy lemondható. Minden támogatást hálásan köszönünk!

Csoport
Közösségi
csoport
Facebook oldal
Facebook
oldal
Honlap
Honlap
Instagram
Instagram
Szókimondó
Szószóló
Szókimondó
Szülői
szókimondó
Facebook ikon A hírlevél megosztása a Facebookon
„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Szülői Hang Közösség
[Korábbi hírlevelek] [Feliratkozás] [Támogatom]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -