Honlap Hírlevél feliratkozás
 
 
Miért gondolja sok ember, hogy a státusztörvény nem hat rá?

Kedves Olvasó!

Úgy érzem sok még a tennivalónk, ha megnézzük a Szülői Hang és a Pulzus Kutató közös országos reprezentatív felmérésének számait. Amikor megkérdeztük, hogy a válaszadót és családját érinti-e a státusztörvény, az alábbi ábrán látható eredményeket kaptuk. Pedig ha belegondolunk, az oktatás minősége közvetve vagy közvetlenül mindenkit kell, hogy érintsen. A státusztörvény az oktatás alapvető feltételeit érinti, hisz a törvénytől függ, hogy van-e egyáltalán pedagógus. Bár az ellenzéki szavazók kis mértékben jobban érzékelik a státusztörvény és az oktatás hatását, összességében más kérdésekhez viszonyítva ebben kicsi a különbség a kormánypártiak és ellenzékiek között.

Hatással lesz rád és családod életére a pedagógusokat érintő törvénymódosítás?
Hatással lesz-e ránk a státusztörvény

Azt hiszem ezek a számok is jól mutatják, hogy Magyarországon tömegek nem képesek reálisan felmérni a saját életükre vonatkozó következményeket. Márpedig ha egy oktatási törvény nem kellő körültekintéssel készül, vagy egyenesen direkt ártó szándékkal keletkezik (lásd a beszédes bosszútörvény gúnynevet), abban biztosan nem lesz köszönet, így az életünkre is biztosan rossz hatással lesz a gyermekeinken keresztül. Nemcsak javítani nem akar a kormányzat a pedagógusok helyzetén, – mondjuk az adminisztrációs terhek, vagy a kötelező óraszámok csökkentésével, a túlmunka kifizetésével, – de emellett a pedagógusok érdemi sztrájklehetőségét is elveszik, miközben cserébe a státusztörvény lényegében semmit nem ad.

Szerinted miért így alakultak az eredmények? Közösségi csoportunkban is közzétettük ezeket az adatokat, ha el szeretnéd mondani véleményedet, itt megteheted. (Ha még nem vagy tagja közösségi Facebook csoportunknak, előbb csatlakozz!)

Elmondom a véleményem az eredményekről

Ahhoz, hogy a magyar társadalom felnőttként tudjon viselkedni ilyen helyzetekben, és oda tudjon állni a pedagógusok mellé különböző szolidaritási akciókban, minél nagyobb szintű felelősségvállalásra lenne szükség. Aki tud, menjen zebraszerdázni, kérje ki a gyermekei szaktanáraira vonatkozó adatokat, tegyen panaszt, keresse fel az oktatási jogok biztosát vagy az ombudsmant, ha olyasmit tapasztal, amit elfogadhatatlannak tart a gyermeke iskolájában, vagy akármilyen más módon fejezze ki a nemtetszését, például az anonim Szószólóban. Beszéljünk a problémákról, ami egyúttal segíthet is abban, hogy a oktatás közös ügye tényleg közös legyen, és hogy minél többen megértsék a jelenlegi problémáit.

A felmérés részletes eredményei itt olvashatóak. Számít a véleményed: ha szeretnél részt venni ehhez hasonló fontos és érdekes felmérésekben, töltsd le a Pulzus közvéleménykutató mobiltelefonos alkalmazását Android vagy iPhone telefonokra:

Pulzus, Google Play     Pulzus, Apple Store

Sipos Tamás
Önkéntes
Szülői Hang Közösség

 

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.
A Szülői Hang támogatóink nagylelkű adományaiból tud működni. Sok kicsi sokra megy: akár a kis összegű adományok segítségével is sokszor annyi embert tudunk elérni. A közoktatás mögötti társadalmi támogatottság megerősítén dolgozunk és segítő, érdekérvényesítő közösséget építünk önkéntes munkában. Független, fenntartható működésünk költségeit csak rendszeres adományokból tudjuk fedezni.
Tegyél Te is gyermekeid jövőjéért!
Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
 
 
Szeretném megkapni a Szülői Hang legfontosabb híreit emailben.
Az adatvédelmi szabályzat itt, a használati feltételek itt érhetők el. További info és egyéb támogatási lehetőségek itt. A rendszeres támogatás bármikor módosítható vagy lemondható. Minden támogatást hálásan köszönünk!

Csoport
Közösségi
csoport
Facebook oldal
Facebook
oldal
Honlap
Honlap
Instagram
Instagram
Szókimondó
Szószóló
Szókimondó
Szülői
szókimondó
Facebook ikon A hírlevél megosztása a Facebookon
„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Szülői Hang Közösség
[Korábbi hírlevelek] [Feliratkozás] [Támogatom]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -