Honlap Hírlevél feliratkozás
 
 
Középiskolai felvételi tudnivalók a Szülői tudásbázisban

Kedves Olvasó!

A Szülői tudásbázist kiegészítettük a középiskolai felvételivel kapcsolatos hasznos tudnivalókkal.

Középiskolai felvételi – Szülői tudásbázis

A középiskolai felvételi minden család életében nagy kihívást jelent: egyszeri, megismételhetetlen alkalom, ami nagyban befolyásolja a gyermek további tanulmányait. Sokszor nagy dilemmát jelent, hogy melyik intézményt válasszuk: a legrangosabbnak számító középiskolákban nagy túljelentkezés van, és még a legjobb tanulóknak is kitartó plusz készülésre van szükségük. Másrészt van sok olyan középiskola, ahol nincs túljelentkezés és így könnyebb bekerülni, de vajon nem veszt-e gyermekünk azzal, hogy ezekben az iskolákban alacsonyabb az oktatás színvonala? Nehéz döntés lehet az is, hogy érdemes-e megpróbálni a felvételit egy hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba? A gimnáziumot vagy inkább a szakképzést válasszuk?

Nincsen "legjobb" iskola: szülőként a gyermekkel együtt nekünk kell döntenünk, hogy mely iskolákba és osztályokba pályázzuk meg a felvételt a gyermek érdeklődésének, motivációjának, tanulmányi eredményének függvényében. Hibát követhetünk el, ha túlzó elvárást támasztunk gyermekünk felé, és egy olyan iskolába próbáljuk beeröltetni, ahol nem tudja teljesíteni a követelményeket, de az is baj lehet, ha a gyermek számára motiváló iskolába azért nem jut be, mert nem kezdtük el idejében a felkészülést.

Sokan úgy érezhetjük, hogy a jelenlegi magyar felvételi rendszer túlságosan stresszes a gyermekek számára azáltal, hogy túl erősen szelektál a gyerekek között. Az alapvető probléma valójában nem magával a felvételivel van, hanem a magyar oktatási rendszer egészével. A stressz elsődleges oka az, hogy az iskolák között nagyok a különbségek, és a viszonylag kevés jónak tartott iskolába túl sokan szeretnének bekerülni. Mindaddig, amíg egyes középiskolákba akár 5-10-szer annyian is be akarnak kerülni, mint ahány férőhely van, elkerülhetetlen a stressz. Ha a magyar iskolákban jobb minőségű oktatás zajlana és rugalmasabban tudnának igazodni a gyerekek egyéni igényeihez, akkor kevésbé lenne kritikus, hogy egy gyerek melyik intézménybe kerül be. A középiskolai felvételinél tapasztalható stressz valójában az egész oktatási rendszerünk válságtünete.

Személy szerint nem szívesen gondolok vissza arra az időszakra, amikor valamelyik gyerekem a középiskolai felvételi időszakában volt. (Négy ilyenen már túl vagyunk, egy még egy előttünk áll.) Utólag úgy érezzük, hogy a nekik megfelelő iskolába kerültek, de a folyamat közben nagy volt a bizonytalanság. Mivel mi olyan iskolába szerettünk volna bekerülni, ahol nagy a túljelentkezés, a felvételi stressze, a nagy nyomás nálunk a 7. osztály második félévétől egészen addig tartott, ameddig ki nem derült, hogy hová vették fel a gyereket. Jórészt a két írásbeli felvételi (magyar és matematika) 2x45 percében dől el, hogy milyen közegben tölti a következő 4-5 évét egy középiskolás gyerek. Szülőként annyit tehetünk, hogy mentálisan is segítjük a őket és próbáljuk magunk is oldani a szorongást. Ha pedig nem úgy sikerült ahogy szerette, szerettük volna, nem esünk kétségbe, hanem kihozzuk lehető legjobbat a helyzetből.

Szeretnénk átadni a középiskolai felvételivel kapcsolatos tapasztalatokat. A Szülői tudásbázisban szereplő kérdések és válaszok segíthetnek akár azoknak is, akiknek csak később esedékes a középiskolai felvételi. Emellett fontosnak tartjuk annak átgondolását is, hogy a tapasztalt nehézségek mögött milyen rendszerszintű problémák rejlenek. Közösségünk arra törekszik, hogy a problémák tudatosításán keresztül pozitív változást érjünk el.

Középiskolai felvételi – Szülői tudásbázis

A felmerülő kérdéseket csoportunkban is meg lehet beszélni.

Burai Vera
Önkéntes
Szülői Hang Közösség

 

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.
A Szülői Hang támogatóink nagylelkű adományaiból tud működni. Sok kicsi sokra megy: akár a kis összegű adományok segítségével is sokszor annyi embert tudunk elérni. A közoktatás mögötti társadalmi támogatottság megerősítén dolgozunk és segítő, érdekérvényesítő közösséget építünk önkéntes munkában. Független, fenntartható működésünk költségeit csak rendszeres adományokból tudjuk fedezni.
Tegyél Te is gyermekeid jövőjéért!
Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
 
 
Szeretném megkapni a Szülői Hang legfontosabb híreit emailben.
Az adatvédelmi szabályzat itt, a használati feltételek itt érhetők el. További info és egyéb támogatási lehetőségek itt. A rendszeres támogatás bármikor módosítható vagy lemondható. Minden támogatást hálásan köszönünk!

Csoport
Közösségi
csoport
Facebook oldal
Facebook
oldal
Honlap
Honlap
Instagram
Instagram
Szókimondó
Szószóló
Szókimondó
Szülői
szókimondó
Facebook ikon A hírlevél megosztása a Facebookon
„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Szülői Hang Közösség
[Korábbi hírlevelek] [Feliratkozás] [Támogatom]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -