Honlap Hírlevél feliratkozás
 
 
A pedagógushiánynak is van pártállása? – Reprezentatív felmérés

Kedves Olvasó!

A Szülői Hang országos reprezentatív felmérést készített a Pulzus Kutató segítségével a státusztörvény szülői és társadalmi fogadtatásáról és a tapasztalt problémákról. Az eredmények egyértelműen mutatják, milyen nagy problémává vált a pedagógushiány: minden harmadik szülő (36%) tapasztalta, hogy a mostani (2023/24-es) tanévben az iskolában/óvodában a foglalkozásokat nem megfelelő szakképzettségű pedagógus tartja. Ugyanakkor a kérdés átpolitizáltságát jelzi, hogy a szülői tapasztalatok nagyon erősen függenek a pártpreferenciáktól.

Bár objektív tény az, hogy egy foglalkozást egy nem megfelelő szakképzettséggel rendelkező pedagógus tart meg, a gyakorlatban a szülők számára ez sokszor nem derül ki, pedig jogunk lenne tudni - erről részletesen itt írtunk. Az iskolák (óvodák) a legtöbbször külön nem jelentik be, sokszor inkább elrejtik a pedagógushiányt. A tudatosabb szülők a gyermek visszajelzései alapján érzékelik a problémát és utánakérdeznek, de ezt sok család nem teszi meg.

Bár a pedagógushiány óriási, de a kormánypárti beállítottságú szavazók jóval kevesebben érzékelik a problémát (25%), mint az ellenzékiek (47%), vagyis ebben a kérdésben sokaknál a pártpreferencia erősebben érvényesül, mint az iskolától és a gyermektől érkező visszajelzések, a valós tapasztalat. Ugyanakkor a pedagógushiány problémája már olyan jelentős, hogy a kormánypárti szavazók között is sokan (egynegyedük) közvetlenül érzékelik. Látszik, mennyire fontos lenne, hogy a problémákat iskolai (óvodai) szinten a helyi közösségeken belül is tudatosítsuk, hogy párthovatartozástól függetlenül mindenki érzékelje a bajokat, hiszen csak a problématudatosítás kényszerítheti ki a megoldásokat.

Tapasztalod saját családod valamelyik gyermekénél, hogy a mostani (2023/24-es) tanévben az iskolában/óvodában a foglalkozásokat nem megfelelő szakképzettségű pedagógus tartja? (A közoktatásban érintett szülők körében.)
Szülők vagyunk, változást akarunk!

A közoktatás világában két teljesen ellentétes világnézettel találkozik és két teljesen különböző univerzumban él a magyar társadalom, miközben folyamatos a harc. A kormányzat sikerpropagandát folytatva az érdemi szakmai párbeszédet elutasítja, míg az érintettek, a civilek, a szakmai szervezetek, a pedagógusok, a diákok és a szülők kétségbeesetten verik a vészharangokat. Győztesek nincsenek, mindenki vesztésre áll: a kormányzat nem tudta kellően meggyőzni a társadalmat a saját elképzeléseiről, és a civilek sem tudták még érdemben bevonni a társadalom szélesebb rétegeit és tudatosítani a következményeket. A valódi vesztesek a gyerekek: ők azok, akik a romló közoktatást és az egyre élhetetlenebb közhangulatot megszenvedik; az ő jövőjük forog most kockán. Ennek a helyzetnek a részletes elemzését mutatja be reprezentatív adatokkal a felmérés.

Részletes eredmények és tanulságok

Az eredmények kapcsán videós beszélgetéseink megnézhetőek a Szabad Vonalzó és a Klikk TV oldalán.

Szamít a véleményed: hallasd a hangod a Pulzus közvéleménykutató mobiltelefonos alkalmazásában is, hogy ehhez hasonló fontos és érdekes felmérésekben vehess részt! Letölthető Android és iPhone telefonokra:

Pulzus alkalmazás

Miklós György
Önkéntes, alapító
Szülői Hang Közösség

 

Ne maradj le híreinkről, akcióinkról! Hírlevél feliratkozás:Az email címeket bizalmasan kezeljük, értesítéseinkről bármikor leiratkozhat. Részletes adatvédelmi tájékoztató itt.
A Szülői Hang segítő közösséget épít és kiáll gyermekeink érdekei mellett. Ha akár kis összegű adománnyal támogatod munkánkat, akkor sokkal többekhez el tudjuk juttatni üzeneteinket.

Támogatom a Szülő Hangot

Csoport
Közösségi
csoport
Facebook oldal
Facebook
oldal
Honlap
Honlap
Instagram
Instagram
Szókimondó
Szószóló
Szókimondó
Szülői
szókimondó
Facebook ikon A hírlevél megosztása a Facebookon
„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Szülői Hang Közösség
[Korábbi hírlevelek] [Feliratkozás] [Támogatom]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -