Fórum kezdőlap Szülői fórum Kényszerű kötelezők helyett izgalmas örömforrások

Ennek a témakörnek tartalma 1 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  batternay anita 1 év, 5 hónapja telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #576

  Vinczellér Katalin
  Felhasználó

  Szinte már évtizedes vita folyik arról, mik a kötelező olvasmányok, mit és miért olvasnak a gyerekek az iskolákban. Sokéves pedagógusi (magyartanári!) tapasztalatom, hogy az alsó tagozatban megteremthető olvasás – és könyvszeretet után a felső tagozaton a diákok jelentős része elveszíti a lelkesedését. Pedig ennek nem kell így lennie.

  Fontosnak tartom, hogy minél szélesebb körben beszélgessünk az alábbi kérdésekről:

  – Ismeritek a gyerekeknek előírt kötelezőket?
  – Elégedettek vagytok ezekkel az olvasmányokkal?
  – Mit adnátok szívesen a gyerekek kezébe?
  – Ismeritek a 10-14 éves korosztály számára íródott könyveket?
  – Elképzelhetőnek tartjátok, hogy tanári/szülői kezdeményezésre legyen a kötelező olvasmányokról egyelőzetes beszélgetés a tanár és a szülők közt?

  • A témakör módosításra került: 1 év, 12 hónapja telt el- Vinczellér Katalin.
  • A témakör módosításra került: 1 év, 11 hónapja telt el- Szülői Hang.
 • #1121

  batternay anita
  Felhasználó

  szerintem nem “kötelező” kell, hanem idő arra, hogy tényleg elolvassák a műveket majd a saját gondolataikat  és érzéseiket megbeszélhessék. ez lenne hasznos  és fejlesztő.

  most jelenleg az van, hogy diktálják az irodalmi mű cimét és íróját, be kell magolni az író önéletrajzát, és a kész elemzést. azonban olvasásról szó nincs, saját véleménynek igy esélye sincs, idő sincs, egy mű 45 perc, csak diktálás amit be kell magolni jövő órára. ez nem irodalom oktatás hanem idiotizmus. Nulla a kötődés a művészethez, mert csak a fizika képlethez hasonlóan kell visszabiflázni az iró születési dátumát és anyja nevét. és mivel heti 5 témazárót , dolgozatot iratnak folyamatosan, szeptembertől májusig, – ezt fel nem foghatom agyilag minek – nincs idő az olvasgatásra, érdeklődésre, mert matek, kémia, fizika TZ és dolgozat folyton folyvást…….

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.